Ροή

ΚΑΙ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΞΕΚΙΝΑ!!!!




Ο καιρός με το μέρος μας ,πιο ωραία μέρα δεν θα μπορούσαμε να έχουμε στην εκδρομή μας. Διαβήκαμε για πρώτη φορά μερικοί από εμάς ,  ένα μέρος της ολοκληρωμένης πλέον Ιόνιας οδού. Λίγο πριν το Αγρίνιο στρίψαμε και αρχίσαμε να ανηφορίζουμε στο Παναιτωλικό όρος. Πρώτη στάση το Θέρμο. Η αρχαία πόλη του Θέρμου ήταν η σημαντικότερη σε ολόκληρη την Αιτωλία και διοικητικό και θρησκευτικό κέντρο του Κοινού των Αιτωλών (Αιτωλική Συμπολιτεία) .Καφεδάκι ,τυρόπιτες και κουλουράκια και φύγαμε!!!





Δεύτερη στάση στη Μονή του Κοσμά του Αιτωλού.
Ο Μέγας Δένδρος  είναι ο τόπος όπου γεννήθηκαν ο ξακουστός δάσκαλος του Γένους Kοσμάς ο Aιτωλός (1714-1779), ο γνωστός για τις προφητείες του Πατροκοσμάς, και ο Ευγένιος Γιαννούλης ο Αιτωλός, λόγιος μοναχός και συγγραφέας του 17ου αιώνα. Σημαντικό ιερό προσκύνημα του χωριού είναι η μονή του Αγίου Κοσμά. Αφού προσκυνήσαμε ,μια μοναχή της μονής μας μίλησε για τον Πατροκοσμά ,και τον βίο του. Οι αναμνηστικές φωτογραφίες φυσικά απαραίτητες.

     Στα νοτιοδυτικά της Ευρυτανίας, στις απολήξεις των βουνών Καλιακούδα και Χελιδώνα βρίσκεται από τον 9ο αιώνα η εικόνα της Παναγίας της Προυσιώτισσας, στις νότιες κορυφογραμμές της Πίνδου, διάλεξε η Κυρά της Ρούμελης να χτίσει το σπίτι της, Στο κέντρο καταπράσινων και πανύψηλων βουνών, στα νότια του νομού Ευρυτανίας και μόλις 36 χιλιόμετρα από το Καρπενήσι, βρίσκεται εδώ και χίλια περίπου χρόνια το ιστορικό και σε όλους μας ακουστό μοναστήρι της Κυράς της Ρούμελης, της Παναγίας της Προυσιώτισσας περιτριγυρισμένο από απότομους και άγριους βράχους που προκαλούν δέος που και μόνο τους ατενίζεις. Εκεί ήταν η τρίτη στάση της εκδρομής μας. Προσκυνήσαμε , προσευχηθήκαμε, μερικοί εξομολογηθήκαν, και θαμάσαμε το μουσείο της μονής .Αφού φάγαμε τα λουκουμάκια μας και ξεδιψάσαμε από την αγιασμένη πηγή συνεχίσαμε το ταξίδι.











        Στο δρόμο όπως πηγαίνουμε από τον Προυσό προς το Καρπενήσι υπάρχει το μονοπάτι όπου βρίσκονται τα "ΠΑΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ". Από το σημείο αυτό σύμφωνα με την παράδοση, πέρασε η Παναγία στο δρόμο της για τον Προυσό.







                Η καρδιά της Ευρυτανίας χτυπάει στα όμορφα χωριά της, με το Μεγάλο Χωριό (720μ) να ξεχωρίζει εδώ και δεκαετίες. Απέχοντας μόνο 14 χιλιόμετρα από το Καρπενήσι αποτελεί ένα από τους must see προορισμούς για τους επισκέπτες του νομού. Το Μεγάλο Χωριό είναι χτισμένο αμφιθεατρικά στους πρόποδες του όρους Καλιακούδα (2101 μ.).Το Μεγάλο Χωριό είναι γνωστό από τα χρόνια της επανάστασης (1821). Ήταν τόπος συνάντησης και έδρα διοίκησης των δυνάμεων απελευθέρωσης. Στην Καλιακούδα στις 28 Αυγούστου του 1823, στη θέση Λακκώματα, έγινε μια μεγάλη μάχη μεταξύ των οπλαρχηγών Τζαβέλα, Γιολδάση,  Σιαδήμα,  Λόντο,  Ροδόπουλο και Κοντογιάννη κατά του Μουσταή  πασά όταν οι πρώτοι έφραξαν το δρόμο του πασά προς το Μεσολόγγι. Αναφέρεται επίσης ως στρατόπεδο των ελληνικών απελευθερωτικών δυνάμεων τον Νοέμβριο του 1828, λίγο πριν την απελευθέρωση του Καρπενησίου. Ξεκούραση ,φαγητό, τραγούδι και χορός.






    Ήρθε η ώρα για το απογευματινό μας καφεδάκι!! Που αλλού θα μπορούσαμε να το πιούμε από το πανέμορφο Καρπενήσι. Το Καρπενήσι, όπως και όλος ο νομός, βρίσκεται σε ορεινή περιοχή εξαιρετικού φυσικού κάλλους, πλούσια σε βλάστηση. Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική έχει διατηρηθεί σε αρκετό βαθμό, τόσο στα γύρω χωριά όσο και μέσα στην πόλη, με πλήθος καλοδιατηρημένων κτιρίων. Στην πόλη λειτουργεί το «Μουσείο Καρπενησίου» ενώ στα γύρω χωριά υπάρχει πλήθος από λαογραφικά μουσεία.






Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω τον  σύλλογο  Μεσσάτιδα παραδοσιακή Μουσική  και συγκεκριμένα τον κο  Νικολετόπουλο Λάμπη , για την συμβολή του στην επιτυχία αυτής της εκδρομής.
Και με τούτα και μ΄εκείνα έφτασε η ώρα της επιστροφής.¨ Ηταν όλα τέλεια!!Και η παρέα η καλύτερη!!Συνεπείς όλοι στο πρόγραμμα , και με αμείωτο κέφι σε όλη τη διάρκεια της εκδρομής.     Η ΣΤΕΓΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ κ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΩΝ κ ΦΙΛΩΝ ΠΑΤΡΑΣ <<ΑΓΙΑ ΛΑΥΡΑ>>, ήδη έχει δρομολογήσει και άλλες αποδράσεις - εκδρομές.            
   Η αγάπη σας μας δίνει έμπνευση και καινούριες ιδέες!!!


Δεν υπάρχουν σχόλια