Ροή

Ιστορία


ΣΤΕΓΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ
ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ ΠΑΤΡΑΣ
<< ΑΓΙΑ ΛΑΥΡΑ>>.

   Μια νέα αύρα στην παράδοση και το πολιτισμό της χώρας μας, με μεγάλη αγάπη, αποφάσισε να ενεργοποιηθεί και να συμβάλλει στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας αλλά και της ευρύτερης περιοχής των Πατρών. Αυτό ήταν!! Με το που έγινε γνωστό  πλαισιώθηκε από άτομα με μεράκι και  διάθεση για προσφορά, αν σκεφτεί κανείς ότι στη πρώτη συγκέντρωση μαζεύτηκαν  πάνω από 120 άτομα. Η Στέγη από την πρώτη στιγμή λειτουργεί με ομαδικό πνεύμα. Έτσι όλοι μαζί αποφασίσαμε και για το όνομα που θα δίναμε στο καινούριο σπίτι του πολιτισμού και της παράδοσης. Και το όνομα αυτής :
 <<ΣΤΕΓΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ κ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΩΝ κ ΦΙΛΩΝ ΠΑΤΡΑΣ ¨ΑΓΙΑ ΛΑΥΡΑ ¨. 
 Δημιουργήθηκαν τμήματα παραδοσιακών, λαϊκών και latin χορών, καθώς και τμήμα θεάτρου.
   1. Η πρώτη εκδήλωση της Στέγης ήταν μία συνεστίαση στο κοσμικό κέντρο <ΚΟΡΑΛΙ>. Είχε πάρα πολύ μεγάλη επιτυχία .Ήρθαν να χαρούν με τη χαρά μας και να διασκεδάσουν μαζί μας πάνω από 300 άτομα. 
   2. Επειδή η Στέγη ανήκει στους Καλαβρυτινούς αλλά και στους φίλους τους που αλλού θα μπορούσε να κοπεί η Πρωτοχρονιάτικη πίτα εκτός από τα Καλάβρυτα .Έτσι και έγινε!! Με θέα το απέραντο λευκό του Χελμού κόψαμε την πίτα μας ,ήπιαμε τα ζεστά ρακόμελα μας και μετά φαγοπότι και γλέντι στην όμορφη  Άνω Βλασία και την Μικρή Αρχόντισσα.
     3. Το όνομα της Στέγης αρχίζει να γίνεται γνωστό και πέρα από τα στενά όρια της περιοχής μας. Η Στέγη δέχεται πρόσκληση από την UNESCO , να συμμετάσχει σε Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών χορών στο Πεκίνο, στη μακρινή Κίνα. Φυσικά η πρόσκληση έγινε αποδεκτή και μια ομάδα μας έφυγε για την Άπω Ανατολή. Δόθηκαν 6 παραστάσεις σε ανοιχτό πάρκο του Πεκίνου, όπου κάθε παράσταση είχε πάνω από 40.000 κόσμο που την παρακολουθούσε.  Το κυβερνητικό στέλεχος του Υπουργείου Πολιτισμού της Κίνας κος Gin Rishun, συνεχάρη την ομάδα μας και τους παρέδωσε αναμνηστικό δίπλωμα για την συμμετοχή της. Οι ελληνικοί χοροί ενθουσίαζαν τούς κινέζους και ανέβαιναν στη σκηνή και χόρευαν με την ομάδα μας. Η αποστολή μας είχε και υπέροχη ευκαιρία να ζήσει τις λαμπρές εκδηλώσεις που κάνουν οι κινέζοι στην αλλαγή του δικού τους έτους. Έζησαν την είσοδο στο έτος 4715 του Φλεγόμενου Πετεινού.
    Το Καρναβάλι της Πάτρας είναι ένα σπουδαίο πολιτιστικό γεγονός της πόλης μας , και εμείς ως γνήσιοι πατρινοί ξέρουμε να το απολαμβάνουμε και να διασκεδάζουμε.
4.  Η Στέγη γλέντησε και την Τσικνοπέμπτη με την απαραίτητη τσίκνα και κρασοκατάνυξη στο Καφέ Ψησταριά Νίκου Ντρόλα.       5. Και την τελευταία Παρασκευή του καρναβαλιού έγινε μια καταπληκτική συνεστίαση στο κέντρο << ΒΕΛΟΥΧΙ>>, που έγινε το αδιαχώρητο.
  6. Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η εκδήλωση την ημέρα της γιορτής της <<ΓΥΝΑΙΚΑΣ>>, που διοργάνωσαν οι κυρίες της Στέγης. Το μέλος της Στέγης μας κα Μαλαμή Δήμητρα, προϊσταμένη νοσηλευτικής στην καρδιολογική μονάδα του πανεπιστημιακού νοσοκομείου του Ρίου παρουσίασε την θέση της γυναίκας μέσα στη κοινωνία από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα με κείμενα και σλάιτς. Οι κύριοι της Στέγης προσέφεραν λουλούδια σε όλες τις παρευρισκόμενες κυρίες, και αυτές με την σειρά τους πλούσια εδέσματα στους παρευρισκόμενους.
   7. forum Φαρραί
   8.  Η Στέγη είναι παρούσα σε όλες μορφές πολιτισμού. Πολιτισμός είναι και η προστασία του περιβάλλοντος. Για το λόγο αυτό ανταποκρίθηκε αμέσως στο κάλεσμα των <PATRINISTAS> , και συμμετείχε με πολυπληθή ομάδα στο <Let's do it Greece>.
   9. Πιστοί και στις θρησκευτικές μας παραδόσεις παρακολουθήσαμε τον < Ακάθιστο Ύμνο>, στη ιερά μονή <Ταξιαρχών> στο Αίγιο.
    10.  Η ΣΤΕΓΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ κ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΩΝ κ ΦΙΛΩΝ ΠΑΤΡΑΣ << ΑΓΙΑ ΛAΥΡΑ >>,συμμετείχε στις εκδηλώσεις του Μεσολογγίου που γίνονται προς τιμήν της Εξόδου της Ηρωικής Φρουράς. Η συμμετοχή των μελών μας ήταν πολύ μεγάλη. Με σεβασμό και την απαιτούμενη σοβαρότητα λιτάνευσαν στους δρόμους της ιστορικής αυτής πόλης αποδίδοντας τον ελάχιστο φόρο τιμής.
   11.  Η επόμενη δυναμική κι όμορφη συμμετοχή της Στέγης ήταν στις εκδηλώσεις του δήμου Πατρέων για την Πρωτομαγιά στα Υψηλά Αλώνια. Όχι μόνο ενθουσίασε με το πολυπληθέστερο χορευτικό της τμήμα αλλά πρωτοτύπησε γιατί ήμασταν οι μοναδικοί που παρουσίασαν και δρώμενο. Το έθιμο της <Πυρπιρούνας>.
   12. Η συμμετοχή της Στέγης στη κατάβαση του Βουραϊκού, που διοργανώνει κάθε χρόνο ο ΕΟΣ Καλαβρύτων ήταν μια εμπειρία που θα μας μείνει αξέχαστη.
   Η Στέγη λειτουργεί ομαδικά. Όλοι μαζί παρακολουθούμε θέατρα και πηγαίνουμε σε διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις.                             13.  Στο θέατρο <Αγορά> παρακολουθήσαμε την θεατρική παράσταση <<Το Τίμημα>>,
  14.  Στο ανοιχτό θέατρο στην Κρήνη Πατρών παρακολουθήσαμε την παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας << Όρνιθες>>.
  15.  Η απόλυτη επιτυχία της τελετής λήξης των χορευτικών τμημάτων της Στέγης συζητήθηκε για πολύ καιρό. Έγινε στο θεατράκι της μαρίνας της Πάτρας στις 19-6-2017  και είχε θέμα <<Η Ξενιτιά Χθες και Σήμερα>>. Παρουσιάστηκαν χοροί από όλη την Ελλάδα καθώς και δρώμενα με θέμα την ξενιτιά.
  16. Ο επόμενος σταθμός στο ταξίδι της Στέγης η Χαλκίδα. Έλαβε μέρος σε Διεθνές Φεστιβάλ τριών Ηπείρων παραδοσιακών χορών. Συμμετείχε η Νότια Αφρική, η Αίγυπτος και η Κίνα. Αρχηγός αποστολής της κινεζικής ομάδας ήταν το Κυβερνητικό στέλεχος του Υπουργείου Πολιτισμού της Κίνας κος Jin Rishun.
   17.  Μετά από πρόσκληση λάβαμε μέρος στο  2ο Dance Festival που διοργάνωσε ο πολιτιστικός σύλλογος Αντιρρίου
  Η Στέγη όλο το καλοκαίρι έλαβε μέρος σε πολλές εκδηλώσεις τοπικών πολιτιστικών συλλόγων όπως των
  18.  Άνω Συχαινών ,του
  19.  Ζαβλανίου και πολλών άλλων.
  20.  Λίγος ρομαντισμός σ΄ αυτήν την πεζή καθημερινότητα που ζούμε όλοι χρειαζόμαστε, γι αυτό τα μέλη της Στέγης απόλαυσαν μια πολύ όμορφη ρομαντική βραδιά στο Μοίραλι Αχαίας <<στη Φεγγαράδα>>.
   21.  Στις 13/8/2017 στο χωριό Μ.Ποντιάς  Καλαβρύτων, που είναι και η ιδιαίτερη πατρίδα του, ο πρόεδρος μας κος Φραντζής Παναγιώτης, απένειμε εκ μέρους της Στέγης τιμητική αναμνηστική πλακέτα στον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Αιγιάλειας και Καλαβρύτων,για την τεσσαρακονταετή ποιμαντική προσφορά του και για το έργο του στην περιοχή των Καλαβρύτων.
     Η σεζόν 2017-2018 ξεκίνησε πολύ δυναμικά.
   22.  Στις 2/9/2017 τα χορευτικά τμήματα της Στέγης έλαβαν μέρος στο << 1ο Φεστιβάλ των 5 Ηπείρων>>  που έγινε στο Γαλάτσι Αττικής. Το διοργάνωσε η UNESCO Πειραιώς και Νήσων. Σ΄ αυτήν την εκδήλωση η Στέγη δέχθηκε πρόσκληση από τον ίδιο τον πρόεδρο της UNESCO τον κο Μαρωνίτη Ιωάννη να συμμετάσχει σε Φεστιβάλ που θα γίνουν στην Ουγγαρία και την Αυστρία στις αρχές 1η έως 7η  του Νοεμβρίου 2017.
    23. Στα πλαίσια του εορτασμού <<Ευρωπαικών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2017>>, τα μέλη μας επισκέφθηκαν το Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας και ξεναγήθηκαν από τον αρχαιολόγο κο Ιωάννη Μόσχο.
   24.  Στις 15 Οκτωβρίου διοργανώσαμε μια προσκυνηματική εκδρομή. Προορισμός η Μονή του Κοσμά του Αιτωλού και η Μονή    της Παναγιάς της Προυσιώτισσας, και με επίσκεψη στο όμορφο Καρπενήσι.
   25.  Τον Νοέμβριο ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να υλοποιηθεί η πρόσκληση που είχαμε λάβει από τον πρόεδρο της UNESCO κο Μαρωνίτη Ιωάννη, για Ουγγαρία-Αυστρία. Ένα ταξίδι με πολλές εναλλαγές συναισθημάτων για τα μέλη της Στέγης που συμμετείχαν. Χαράς και ενθουσιασμού για τα ωραία αξιοθέατα  που είδαν σ΄αυτές τις δύο υπέροχες χώρες, αλλά και συγκίνησης και πατριωτισμού όταν επισκέφθηκαν το χωριό <<Μπελογιάννης>>.
    26.  Επόμενη εξόρμηση της Στέγης και εν όψει των Χριστουγέννων μια μονοήμερη εκδρομή στη στολισμένη Αθήνα. Εκτός από βόλτα στο στολισμένο κέντρο της πρωτεύουσας, το πρόγραμμα περιελάμβανε επίσκεψη στο μουσείο της Ακρόπολης και στο πολιτιστικό κέντρο Ίδρυμα Νιάρχου.
    27. Στις 21/12/2017 ο κοινωνικός τομέας της Στέγης επισκέφθηκε το Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Θηλέων Πάτρας, και μοίρασε δώρα, για να νοιώσουν τη χαρά των Χριστουγέννων και αυτά τα παιδάκια.
    28. Η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας της Στέγης έχει γίνει πλέον θεσμός να κόβεται στον κάτασπρο Χελμό. Έτσι λοιπόν όπως και πέρυσι όλοι ανεβήκαμε στα Καλάβρυτα και κόψαμε και τη πίτα του 2018, και μετά φαγοπότι και γλέντι στην όμορφη  Άνω Βλασία και την Μικρή Αρχόντισσα.
    29. Ο όμιλος για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων διοργάνωσε μια πολύ ωραία εκδήλωση που παρουσιάστηκαν βασιλόπιτες από όλη την Ελλάδα. Η Στέγη φυσικά ήταν παρούσα με την δική της βασιλόπιτα.
      30. Επειδή στο καρναβάλι του 2017 είχαμε περάσει υπέροχα στους χώρους που είχαν επιλεγεί ,έτσι και στο καρναβάλι του 2018 την Τσικνοπέμπτη τσικνίσαμε στην ψησταριά <<Ντρόλα >>
      31. και την τελευταία Παρασκευή το κάψαμε για άλλη μια φορά στο κοσμικό κέντρο << Βελούχι>>.
      32. Το 2018 στη γιορτή για την Ημέρα της Γυναίκας διοργανώσαμε μια καταπληκτική εκδήλωση. Εκτός από την παρουσίαση με κείμενα και σλάιτς το θέμα <Η θέση των δύο φύλων μέσα στην κοινωνία>, τιμήσαμε με αναμνηστικές πλακέτες γυναίκες της πόλης μας που έχουν διαπρέψει στον τομέα τους. Τιμήθηκαν οι κυρίες : Οι Εθελόντριες Νοσηλεύτριες του ΕΕΣ, η Διευθύντρια της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του ΠΓΝ Πατρών κα Φιλντισένιου Παρασκευή, η πρόεδρος του συλλόγου <Άλμα Ζωής>  κα Κολυπέρα Λιολιώ, η Γενική Διευθύντρια Εσωτερικής Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου-Δυτ. Ελλάδας και Ιονίου κα Πατακιάρα Γεωργία και η επιχειρηματίας κα Βελτσίστα Κατερίνα.
  33. Τον Ακάθιστο Ύμνο για το 2018 τον ψάλλαμε μαζί με τις μοναχές στην Ιερά Μονή της Παναγίας της Μακελλαριάς.
  35.  Ο κοινωνικός τομέας της Στέγης επισκέφθηκε για δεύτερη φορά  το Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Θηλέων Πάτρας, και μοίρασε δώρα, για να νοιώσουν τη χαρά τα πάθη αλλά και την Ανάσταση του Κυρίου  αυτά τα παιδάκια.
   36.  Εν όψει του Πάσχα ο κοινωνικός τομέας της Στέγης επισκέφθηκε το Φιλανθρωπικό Σωματείο <<Κιβωτός της Αγάπης>> και μοίρασε δώρα και χαμόγελα σε παιδάκια με βαριές νοητικές και σωματικές αναπηρίες.
     37.  Στις 25/3/2018 ο πρόεδρος κος Φραντζής Παναγιώτης εκπροσώπησε την Στέγη στην πανηγυρική θεία λειτουργία στην Ιερά Μονή της <Αγίας Λαύρας> για τον εορτασμό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, όσο και στις εκδηλώσεις που ακλούθησαν για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821,στον φυσικό χώρο όπου ξεκίνησε η επανάσταση.
    38. Την ίδια μέρα όμως αντιπροσωπεία της Στέγης παρευρέθηκε στις εκδηλώσεις για την Εθνική Επέτειο της Ιεράς Μονής της Παναγίας της Γηροκομήτισσας.
    39. Παρούσα η Στέγη με μία από τις πολυπληθέστερες συμμετοχές και το 2018 στις εκδηλώσεις λιτάνευσης  για την έξοδο της πόλης του Μεσολογγίου.
    Η ΣΤΕΓΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ κ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΩΝ κ ΦΙΛΩΝ ΠΑΤΡΑΣ <ΑΓΙΑ ΛΑΥΡΑ> λειτουργεί ως δίαυλος επικοινωνίας και με άλλους συλλόγους εντός και εκτός της Ελλάδας.
  40. Αυτό το αποδεικνύει η ξενάγηση και φιλοξενία δύο συλλόγων. Ενός ελληνικού, τον πολιτιστικό σύλλογο Παστίδας Ρόδου <<ΚΑΜΑΡΙ>>, και   
   41. Ενός Γαλλικού τον <<Assotiation Franco-Hlenique de midi-Pyrinees>>. Για τις δύο αυτές επισκέψεις έδειξαν πολύ ενδιαφέρον τα τοπικά media.Ο πρόεδρος καλέστηκε να δώσει ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές συνεντεύξεις.
     42. Στις 21/4/2018 τα χορευτικά μας τμήματα μετά από πρόσκληση του συλλόγου Ειρήνης κ Φιλίας λάβανε μέρος στα <<Μυροφόρεια 2018>.
     43.Για ακόμη μία φορά τα χορευτικά τμήματα της Στέγης έκαναν την διαφορά στις εκδηλώσεις του Δήμου της Πάτρας για την Πρωτομαγιά στα Υψηλά Αλώνια. Όπως και πέρυσι πρωτοτύπησαν παρουσιάζοντας εκτός από χορούς και δρώμενο. Αυτή τη φορά παρουσίασαν το δρώμενο του << Ζαφείρη>>
     44.  Ήρθε ο Μάης !! και τι κάνουμε κάθε Μάη;; Μα τι άλλο, κατεβαίνουμε το φαράγγι του Βουραικού. Αυτό που έγινε όμως φέτος ήταν καταπληκτικό!! Ο ΕΟΣ Καλαβρύτων μας απένειμε την πλακέτα της πολυπληθέστερης συμμετοχής για το 38ο πέρασμα του Βουραικού.  Από << 144 άτομα>> αποτελούνταν  η ομάδα μας!!!!
    45. Tα μέλη της Στέγης είχαν την ευκαιρία να περάσουν μιά όμορφη βραδιά παρακολουθώντας όλοι μαζί μια πολύ ωραία θεατρική παράσταση στο θέατρο Γραμμές Τέχνης το <<Πρότυπος Οίκος Ανοχής>>
    46.  Μία από τις επιτροπές που λειτουργούν στη Στέγη είναι και η επιτροπή Υγείας. Στις 23/5/2018 η υπεύθυνες επιτροπής  Κα Λυμπέρη Βασιλική και Παπαντωνοπούλου Ευγενεία  διοργάνωσαν και διεξήγαγαν με την υποστήριξη του Κέντρου Αιμοδοσίας του ΠΓΝ Πάτρας <<Εθελοντική Αιμοδοσία>>. Τα μέλη και οι φίλοι της Στέγης ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και έτσι η Στέγη απέκτησε την δική της Τράπεζα Αίματος.
    47.   Η σεζόν 2017-2018 φτάνει στο τέλος της. Και ως είθισται το γιορτάζουμε με την τελετή λήξης των χορευτικών μας τμημάτων.
Φέτος αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό γιατί μας αρέσουν οι προκλήσεις και θέλουμε να πηγαίνουμε ένα βήμα παραπέρα. Μας αρέσει να εξελισσόμαστε και να δοκιμαζόμαστε σε καινούρια πράγματα. Αυτή τη χρονιά η εκδήλωση  είναι ένας συνδυασμός και παρουσίαση της δουλειάς και των χορευτικών μας τμημάτων και της θεατρικής μας ομάδας. Τίτλος της εκδήλωσης << Χορεύετε κυρία μου ;>>.Παρουσιάζεται με έναν πρωτότυπο και χιουμοριστικό τρόπο η ιστορία του χορού από τα παλιά τα χρόνια μέχρι σήμερα.  
  
Το μέλλον της Στέγης φαντάζει λαμπρό. Εγγυητής της επιτυχίας της ο πρόεδρος της Παναγιώτης Φραντζής ,αδελφός του αειμνήστου  Αθανασίου Φραντζή  που επί σειρά ετών διετέλεσε πρόεδρος του Παγκαλαβρυτινού συλλόγου Πάτρας.
      Τα μέλη και ο κος Φραντζής Παναγιώτης , έχουν  μεγάλα όνειρα και σχέδια για την Στέγη. Με ήθος και συνέπεια ,βήμα –βήμα ,κατακτούν  και επιτυγχάνουν  έναν-έναν τους στόχους που έχουν  βάλει. Η Στέγη έχει σκοπό να αναδείξει την περιοχή των Πατρών και των Καλαβρύτων, και να τους κάνει πολιτιστικούς τουριστικούς προορισμούς. Να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο και να κάνει γνωστό τον Ελληνικό πολιτισμό. Να γίνουν τα εντευκτήρια της ,τόπος διασκέδασης, τόπος δημιουργίας ,τόπος μάθησης και τέλος τόπος που ο καθένας θα μπορεί δημιουργικά να αφήνει για λίγο πίσω του τα προβλήματα της καθημερινότητας την δύσκολη αυτή περίοδο που ζούμε.


Δεν υπάρχουν σχόλια