Ροή

Η καρδιά της Ελλάδας χτυπά δυνατά στο χωριό «Μπελογιάννης» στην Ουγγαρία!

Με μεγάλη χαρά και συγκίνηση η αποστολή της ΣΤΕΓΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ κ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΩΝ κ ΦΙΛΩΝ ΠΑΤΡΑΣ <ΑΓΙΑ ΛΑΥΡΑ>,συνάντησε τους ομογενείς μας στο χωριό <ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ> στην Ουγγαρία.Ρίγος διαπέρασε όλα τα μέλη της Στέγης όταν άκουσαν να τραγουδούν το Εθνικό Ύμνο παιδάκια από 6 έως 14αρων ετών.Παιδιά που μερικά από αυτά δεν είχαν μέχρι σήμερα την οικονομική δυνατότητα να επισκεφτούν την Ελλάδα. Το χωριό <ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ> προσπαθούν να το κρατήσουν ζωντανό με κάθε τρόπο οι ομογενείς παρ' όλες τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζουν. 
Οι Έλληνες της Ουγγαρίας αγκάλιασαν και υποδέχτηκαν με μεγάλη χαρά τα μέλη της Στέγης και ένα άρωμα Ελλάδας μοσχοβόλησε τον χώρο όταν τα χορευτικά τμήματα της Στέγης χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς της πατρίδας μας.Πρέπει να τονίσουμε δε ότι η Στέγη Πολιτισμού και Παράδοσης Καλαβρυτινών και Φίλων Πάτρας <Αγία Λαύρα>, ήταν ο μόνος σύλλογος που ταξίδεψε από την Ελλάδα για να παρευρεθεί στις εκδηλώσεις της ομογένειας για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. 
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Έλληνας πρέσβης στην Ουγγαρία Κος Λέτσιος Δημήτριος, ο πρέσβης της Κύπρου Κος Παπαδόπουλος Παναγιώτης ,ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικής Αυτοδιοίκησης Ουγγαρίας Κος Κουκουμτζής Παναγιώτης , η Πρόεδρος του συλλόγου <ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ> Κα Κες Μίρκα , εκ μέρους της UNESCO η Κα Κουμπουρόζου Νία, ο Δήμαρχος της πόλης ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ> Κος Παπαλέξης Κώστας και ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Ουγγαρίας Αρχιμσνδρίτης Παίσιος. Πρώτα έγινε καtάθεση στεφάνων και μετά ξεκίνησαν οι εορταστικές εκδηλώσις. 
O πρόεδρος της Στέγης Κος Φραντζής Παναγιώτης προσέφερε δώρα με παραδοσιακά προιόντα της περιοχής μας, αμνηστικά λάβαρα της Στέγης αλλά και πλούσιο έντυπο υλικό που είχε παρχωρήσει στη Στέγη η Περιφέρει Δυτικής Ελλάδας,ο Δήμαρχος Πατρέων και ο Δήμαρχος Καλαβρύτων, που αναδείκνυε την ιστορία αλλά και τις φυσικές ομορφιές της Αχαίας. Τα μέλη της αποστολής είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν σε όλα τα αξιοθέατα της Βουδαπέστης όπως το κάστρο Βούδα,τον Πύργο των Ψαράδων,την πλατεία Ηρώων,το Κοινοβούλιο,την Εβραική Συναγωγή, την εκκλησία του Αγίου Στέφανου,την εκκλησία του Ματθαίου ,τον λόφο Γκέλερτ με το άγαλμα της Ελευθερίας, καθώς επίσης και παραδουνάβια χωριά με κορυφαίο τον Αγιο Ανδρέα κ.α. 
Ενδιαφέρουσα ήταν και η επίσκεψη στην αρχόντισα της Ευρώπης την Βιέννη.Εκεί επισκέφτηκαν το παλάτι και τους κήπους της βασίλισσας Σίσσυ,τον καθεδρικό ναό του Αγίου Στεφάνου κ.α. Η τελευταία βραδιά στην Ουγγαρία επιφύλλασε μια πολύ ωραία έκπληξη για τους Πατρινούς φίλους μας. Βραδυνή κρουαζιέρα στον Δούναβη .Με ένα ποτήρι σαμπάνια στο χέρι θαύμασαν τα φωταγωγημένα υπέροχα κτήρια της Βουδαπέστης και χόρεψαν βαλς επάνω στο ποταμόπλοιο. Τα μέλη της στέγης δήλωσαν ότι επέστρεψαν έμπλεοι εμπειριών από αυτό το ταξίδι και ότι έγινε σφυρηλάτηση δεσμών φιλίας με τους Έλληνες της Ουγγαρίας που κρατούν ζεστή την ελληνική καρδιά και την ψυχή στην κεντρική Ευρώπη. 
Eλλάδα είναι όπου υπάρχουν Έλληνες !!!! Μας το θυμίζου αυτό πρωτοβουλίες σαν αυτές της Στέγης!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια