Ροή

H UNESCO ΚΑΛΟΣΩΡΙΖΕΙ ΤΟ 2019 ΜΕ ΤΗΝ ΣΤΕΓΗ<< ΑΓΙΑ ΛΑΥΡΑ>>

H UNESCO ΚΑΛΟΣΩΡΙΖΕΙ ΤΟ 2019 ΜΕ ΤΗΝ ΣΤΕΓΗ<< ΑΓΙΑ ΛΑΥΡΑ>>
Η Unesco Πειραιώς και Νήσων κάθε χρόνο καλωσορίζει την νέα χρονιά με μια μεγάλη εκδήλωση - γιορτή. Προσκαλούνται σύλλογοι από όλη την Ελλάδα και παρουσιάζουν παραδοσιακούς χορούς φέρνοτας μαζί τους ο καθένας την παραδοσιακή Βασιλόπιτα της περιοχής του.Tο καλωσόρισμα του 2019 θα γίνει στη Χαλκίδα στις 20/1/2019.Η Στέγη Πολιτισμού και Παράδοσης Καλαβρυτινών και Φίλων Πάτρας < Αγία Λαύρα> θα εκπροσωπήσει την περιοχή μας με δύο χορευτικά τμήματα και θα παρουσιάσει στην εκδήλωση την Παραδοσιακή Βασιλόπιτα της Αχαΐας.
Η Βασιλόπιτα που παλαιότερα έφτιαχναν οι νοικοκυρές και σήμερα συνήθως αγοράζουμε έτοιμες, σε πολλά μέρη, όπως και στα Καλαβρυτοχώρια λέγεται Μπο(υ)γάτσα που δεν είναι με φύλλο ή τσουρέκι!
Μια λέξη, που συνήθως (μάλλον λάθος και επιδερμικά ετυμολογούμενη) αποδίδεται ως παραφθορά του οθωμανικού Poğaça που σημαίνει γλυκιά πίτα.
Την Μπουγάτσα /βασιλόπιτα, δεν πρέπει να την συγχέουμε με αυτό που σήμερα λέμε Μπουγάτσα ( φύλλο σφολιάτας , κρέμα, τυρί κ.λ.π ). Αν και έχουν το ίδιο όνομα , πρόκειται για διαφορετικά είδη.
Όμως, ακόμα παλαιότερα, οι Βυζαντινοί την ονόμαζαν Πογάτσαμε λατινική ρίζα panis (ψωμί ) focacius (στη φωτιά/ψημένο).
































Δεν υπάρχουν σχόλια