Ροή

Η Στέγη στην Ιερά Μονή Μακελλαριάς




Στέγη Πολιτισμού και Παράδοσης Καλαβρυτινών και Φίλων Πάτρας «Αγία Λαύρα»     σ’ ένα από τα πιο ιστορικά μοναστήρια της Πελοποννήσου, δίνοντας μάλιστα την ευκαιρία στα μέλη της να απολαύσουν αλλά και ψάλλουν μαζί με τις μοναχές τον Ακάθιστο Ύμνο.
Την Παρασκευή λοιπόν, 23/3/2018, ο πρόεδρος της Στέγης, Παναγιώτης Φραντζής μαζί με τα μέλη της, επιστέφτηκαν την Ιερά Μονή Μακελλαριάς. Ένας χώρος που σου προκαλεί γαλήνη και κατάνυξη, ένας χώρος ιδανικός για να ψάλλεις το «χαίρε νύμφη ανύμφευτε». Οι πολύ ευγενικές και φιλόξενες μοναχές έκαναν την εκδρομή ακόμα πιο γλυκιά μιας και υποδέχθηκαν όλο τον κόσμο με μεγάλη χαρά, αγάπη και πολύ ωραία εδέσματα, μετά το τέλος της Ακολουθίας.
Η ανταπόκριση του κόσμου στην εκδρομή ήταν ιδιαιτέρως μεγάλη, καθώς γέμισαν τέσσερα λεωφορεία, κάτι που δείχνει πόσο πετυχημένη ήταν η επιλογή της συγκεκριμένης Μονής.
Κάθε ταξίδι όμως έχει και τα απρόοπτα του. Τα μέλη της Στέγης έμελλε να ζήσουν μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Κατά την επιστροφή τους λοιπόν από την Mονή, λόγω της μεγάλης νεροποντής τα λεωφορεία «κόλλησαν» στην λάσπη.
Αμέσως, ο στενός φίλος και εκδότης των kalavryta news κο Νίκος Κυριαζής με το που ενημερώθηκε για το περιστατικό κινητοποίησε όλο τον κρατικό μηχανισμό και ήρθαν τα τρακτέρ του κο. Σπηλιόπουλου όπου απεγκλώβισαν τα λεωφορεία.
Καθ΄ όλη την διάρκεια του συμβάντος, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής, ο Αστυνομικός Διοικητής του τμήματος Καλαβρύτων, ο Δήμαρχος κος Λαζουράς και o αντιδήμαρχος κος Χουλιάρας Δημήτριος, ήταν σε συνεχή επικοινωνία και όλοι μαζί συντόνιζαν την επιχείρηση.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους που έκαναν το ταξίδι μας πιο όμορφο. Επίσης χάρη στην τέλεια οργάνωση των τοπικών αρχών, τα μέλη δεν στερήθηκαν και το υπέροχο φαγητό που τους περίμενε στο ξενοδοχείο «Η ΜΙΚΡΗ ΑΡΧΟΝΤΙΣΣΑ» στηνΆνω Βλασσία.
Αυτό το ταξίδι είχε τα πάντα! Το κυριότερο όμως ήταν το πλατύ χαμόγελο στα χείλη όσων ταξίδεψαν και η προσμονή για της επόμενης.... περιπέτειας!
Tο ΔΣ της Στέγης Πολιτισμού και Παράδοσης Καλαβρυτινών και Φίλων Πάτρας «Αγία Λαύρα» σας εύχεται ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!!!

Λίγα λόγια για την Μονή της Μακελλαριάς

Στην κορυφή ενός απόκρημνου γυμνού λόφου επάνω από τον ποταμό Σελινούντα, νότια του χωριού Λαπαναγοί Καλαβρύτων, δεσπόζει μία από τις παλαιότερες μονές της Πελοποννήσου, η Ιερά Μονή Μακελλαριάς.
Μικρό μετέωρο έχει χαρακτηρισθεί ο βράχος στην κορυφή του οποίου στέκεται η Μονή. Ιστορικό Μοναστήρι, αφιερωμένο στην Κοίμηση, κτίσθηκε το 532μχ. από τον στρατηγό Βελισσάριο, σαν εξιλέωση του για την σφαγή της «Στάσης του Νίκα».
Για την προέλευση της ονομασίας Μακελλαριά έχουν διατυπωθεί διάφορες απόψεις, με επικρατέστερη εκείνη που τη συνδέει με τη σφαγή (ιταλ. macellio à μακελειό) των μοναχών και των κοσμικών που είχαν καταφύγει στους χώρους της μονής, την εποχή της κατάληψης της περιοχής από τους Οθωμανούς, το 1458.





























Δεν υπάρχουν σχόλια