Ροή

H UNESCO ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ ΚΑΛΟΣΩΡΙΖΕΙ ΤΟ 2020 ΜΕ ΤΗΝ ΣΤΕΓΗ ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΩΝ Κ ΦΙΛΩΝ ΠΑΤΡΑΣ << ΑΓΙΑ ΛΑΥΡΑ>>H UNESCO ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ ΚΑΛΟΣΩΡΙΖΕΙ ΤΟ 2020
ΜΕ ΤΗΝ ΣΤΕΓΗ ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΩΝ Κ ΦΙΛΩΝ ΠΑΤΡΑΣ
<< ΑΓΙΑ ΛΑΥΡΑ>>

Η Unesco Πειραιώς και Νήσων όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος καλωσορίζει την νέα χρονιά με μια μεγάλη εκδήλωση - γιορτή. Προσκαλούνται σύλλογοι από όλη την Ελλάδα και παρουσιάζουν παραδοσιακούς χορούς φέρνοντας μαζί τους ο καθένας την παραδοσιακή Βασιλόπιτα της περιοχής του. Το καλωσόρισμα του 2020 θα γίνει στη Χαλκίδα την Κυριακή 19/1/2020. Η Στέγη Πολιτισμού και Παράδοσης Καλαβρυτινών και Φίλων Πάτρας < Αγία Λαύρα> θα εκπροσωπήσει την περιοχή μας με δύο χορευτικά τμήματα και θα παρουσιάσει στην εκδήλωση την Παραδοσιακή Βασιλόπιτα της Αχαΐας.
Η Βασιλόπιτα που παλαιότερα έφτιαχναν οι νοικοκυρές και σήμερα συνήθως αγοράζουμε έτοιμες, σε πολλά μέρη, όπως και στα Καλαβρυτοχώρια λέγεται Μπο(υ)γάτσα που δεν είναι με φύλλο ή τσουρέκι!
Μια λέξη, που συνήθως (μάλλον λάθος και επιδερμικά ετυμολογούμενη) αποδίδεται ως παραφθορά του οθωμανικού Poğaça που σημαίνει γλυκιά πίτα.
Την Μπουγάτσα /βασιλόπιτα, δεν πρέπει να την συγχέουμε με αυτό που σήμερα λέμε Μπουγάτσα ( φύλλο σφολιάτας , κρέμα, τυρί κ.λ.π ). Αν και έχουν το ίδιο όνομα , πρόκειται για διαφορετικά είδη.
Όμως, ακόμα παλαιότερα, οι Βυζαντινοί την ονόμαζαν Πογάτσαμε λατινική ρίζα panis (ψωμί ) focacius (στη φωτιά/ψημένο).

Δεν υπάρχουν σχόλια